Post

Kiełbasa z mięsa?

Kiełbasa jest zapewne częstym gościem w naszych lodówkach. Dla każdego gustu znajdzie się jakiś produkt. Jedni lubią kanapkę doktorską, inni pikantną speck, a jeszcze inni szynkę z indykiem. Czy zatem kupując kiełbasę ktoś z nas zastanawiał się nad tym, co jest w środku? Rzadko spotyka się kogoś, kto dokładnie zapoznał się z zawartością swojej ulubionej kiełbasy. Częściej kupujemy to, co zwykle jemy lub to, co polecają nam znajomi. I w oparciu o dane z analizy jakościowej rynku, na próżno.

Etykieta jest twarzą produktu. Zawiera wszystkie informacje o producencie, składzie, terminie przydatności do spożycia i uwagach specjalnych. Na co w końcu warto zwrócić uwagę, kupując smaczną kiełbasę? Jakie składniki w składzie są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia człowieka?

  • Tłuszcze trans
  • Glutaminian monosodowy
  • Białko sojowe
  • Azotan sodu
  • Azotan sodu Azotan sodu Azotan sodu Sól kuchenna
  • Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH)
  • Aromatyczny Dym
  • Wzmacniacze smaku i koloru
  • Solanka
  • Fosforany

Nie mamy prawa dyskutować o szkodliwości każdej z tych substancji, bo nie jesteśmy chemikami ani producentami, ale już same nazwy składników wskazują, że te substancje i dodatki są szkodliwe dla zdrowia. Ale podsumowując, możemy z całą pewnością powiedzieć, że spożywanie tych składników w żywności prowokuje ryzyko rozwoju takich chorób jak otyłość, cukrzyca i choroby serca. Stopniowo gromadząc się w organizmie, mogą powoli i niebezpiecznie narażać go na choroby. Ale, niestety, nie są to jedyne rzeczy, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze kolejnego produktu wędliniarskiego?

  1. Wygląd produktu. Kiełbasa nie powinna być nadmiernie szara lub różowa, świadczy to o jej nienaturalności. Brązowa obudowa również powinna Cię ostrzec, najprawdopodobniej produkt został potraktowany płynnym dymem.
  2. Cena. Wysoka cena nie zawsze oznacza wysoką jakość, ważne jest, aby uważnie przeczytać treść, nawet w przypadku marek premium
  3. Kiełbasa powinna być sucha (nie powinna wyciekać z niej woda)
  4. Jeśli jest na nich napisane "MOM", to znaczy, że nie zawierają w ogóle mięsa.
  5. Tekstura powinna być jednolita, bez dziur i wgłębień.
  6. Czcionka na opakowaniu jest zbyt mała. Jest to rażące naruszenie prawa. Niestety, wielkość czcionki nie jest regulowana, powinna być jedynie łatwa do odczytania, a tego właśnie używają pozbawieni skrupułów producenci.

Niestety, bardzo często na półkach naszych sklepów można spotkać kiełbasy z wyżej wymienionymi składnikami. Możemy chronić się na kilka sposobów. Pierwszy, oczywiście, jest najprostszy. Przed zakupem danego przysmaku nie bądźmy leniwi i przeczytajmy etykietę, jakie składniki i w jakiej ilości się na niej znajdują. Producent musi napisać pełny skład produktu, warunki przechowywania i sprzedaży oraz dane kontaktowe. A druga metoda zajmie trochę więcej czasu. Dietetycy zalecają przyrządzanie kiełbas w domu z naturalnego mięsa. Dodając sól, pieprz i przyprawy do smaku, przyrządzamy prawdziwą i zdrową kiełbasę.

Podsumowując, Twoje zdrowie jest w Twoich rękach. Absolutnie wszystkie produkty spożywcze są oznakowane. Śledź nasze recenzje innych kategorii produktów, a razem nauczymy się, jak prawidłowo napełnić kosz na żywność. Bądźcie zdrowi!