
Kiełbasa z mięsa?
Kiełbasa jest zapewne częstym gościem w naszych lodówkach. Dla każdego gustu znajdzie się jakiś produkt. Jedni lubią kanapkę doktorską, inni pikantną speck, a jeszcze inni szynkę z indykiem. Czy zatem kupując kiełbasę ktoś z nas zastanawiał się nad tym, co jest w środku? Rzadko spotyka się kogoś, kto dokładnie zapoznał się z zawartością swojej ulubionej kiełbasy. Częściej kupujemy to, co zwykle jemy lub to, co polecają nam znajomi. I w oparciu o dane z analizy jakościowej rynku, na próżno.
Etykieta jest twarzą produktu. Zawiera wszystkie informacje o producencie, składzie, terminie przydatności do spożycia i uwagach specjalnych. Na co w końcu warto zwrócić uwagę, kupując smaczną kiełbasę? Jakie składniki w składzie są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia człowieka?
- Tłuszcze trans
- Glutaminian monosodowy
- Białko sojowe
- Azotan sodu
- Azotan sodu Azotan sodu Azotan sodu Sól kuchenna
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH)
- Aromatyczny Dym
- Wzmacniacze smaku i koloru
- Solanka
- Fosforany
Nie mamy prawa dyskutować o szkodliwości każdej z tych substancji, bo nie jesteśmy chemikami ani producentami, ale już same nazwy składników wskazują, że te substancje i dodatki są szkodliwe dla zdrowia. Ale podsumowując, możemy z całą pewnością powiedzieć, że spożywanie tych składników w żywności prowokuje ryzyko rozwoju takich chorób jak otyłość, cukrzyca i choroby serca. Stopniowo gromadząc się w organizmie, mogą powoli i niebezpiecznie narażać go na choroby. Ale, niestety, nie są to jedyne rzeczy, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze kolejnego produktu wędliniarskiego?
- Wygląd produktu. Kiełbasa nie powinna być nadmiernie szara lub różowa, świadczy to o jej nienaturalności. Brązowa obudowa również powinna Cię ostrzec, najprawdopodobniej produkt został potraktowany płynnym dymem.
- Cena. Wysoka cena nie zawsze oznacza wysoką jakość, ważne jest, aby uważnie przeczytać treść, nawet w przypadku marek premium
- Kiełbasa powinna być sucha (nie powinna wyciekać z niej woda)
- Jeśli jest na nich napisane "MOM", to znaczy, że nie zawierają w ogóle mięsa.
- Tekstura powinna być jednolita, bez dziur i wgłębień.
- Czcionka na opakowaniu jest zbyt mała. Jest to rażące naruszenie prawa. Niestety, wielkość czcionki nie jest regulowana, powinna być jedynie łatwa do odczytania, a tego właśnie używają pozbawieni skrupułów producenci.
Niestety, bardzo często na półkach naszych sklepów można spotkać kiełbasy z wyżej wymienionymi składnikami. Możemy chronić się na kilka sposobów. Pierwszy, oczywiście, jest najprostszy. Przed zakupem danego przysmaku nie bądźmy leniwi i przeczytajmy etykietę, jakie składniki i w jakiej ilości się na niej znajdują. Producent musi napisać pełny skład produktu, warunki przechowywania i sprzedaży oraz dane kontaktowe. A druga metoda zajmie trochę więcej czasu. Dietetycy zalecają przyrządzanie kiełbas w domu z naturalnego mięsa. Dodając sól, pieprz i przyprawy do smaku, przyrządzamy prawdziwą i zdrową kiełbasę.
Podsumowując, Twoje zdrowie jest w Twoich rękach. Absolutnie wszystkie produkty spożywcze są oznakowane. Śledź nasze recenzje innych kategorii produktów, a razem nauczymy się, jak prawidłowo napełnić kosz na żywność. Bądźcie zdrowi!